altaar

Universele Eredienst

 

Iedereen is van harte welkom bij deze diensten. Ze vinden elke zondag plaats, behalve in vakantietijd, (zie Agenda) om 11.00 uur in het Soeficentrum.

Voor geïnteresseerden zal er de eerste zondag van de maand om 10.30 uur in de voorkamer van het centrum de Confraternity plaats vinden. Dit is een contemplatieve bijeenkomst waarbij een aantal soefi-gebeden worden gereciteerd (in het Engels).


De gedachte achter het Universeel Soefisme is dat alle godsdiensten uit één en dezelfde goddelijke bron voortkomen. Volgens Inayat Khan heeft God vele benamingen en beleeft elk mens God op zijn eigen manier. God moet je volgens hem niet buiten jezelf zoeken, maar binnen in jezelf. 


De teksten worden op zondag 19 mei gelezen in de Universele Eredienst door Rahma Lieftink met het thema: Als je de hele mens bent

 

Hindoeïsme 

Bhagavad Githa, hoofdstuk 12

Wie zonder haat is jegens alle wezens, vriendschappelijk gezind en  mededogend, vrij van zelfzucht en besef van het eigen ik,  gelijkmatig in vreugde en leed, geduldig, tevreden en altijd  toegewijd, die is mij dierbaar.

 

Boeddhisme 

Evangelie van Boeddha, hoofdstuk 26

Wij bereiken het onsterfelijke pad slechts door voortdurende  daden van vriendelijkheid en wij vervolmaken onze ziel door  liefdadigheid. 

 

Zoroastrisme 

Gatha Zarathoestra, Yasna 28

O drager van de Kosmische orde, scherp mijn zinnen opdat ik U  kan aanschouwen. 

Opdat ik aanvoel de hemelse genegenheid. Opdat ik de stem hoor  van de Boodschapper die mij roept op de weg naar de Heelheid.

 

Jodendom 

Leviticus 19

Wees niet haatdragend. 

Als je iemand iets hebt te verwijten, roep hem of haar dan tot  verantwoording. 

En laat niet omwille van een ander schuld op je door je te wreken  of wrok te blijven koesteren. 

Heb je naaste lief als jezelf. 

 

Christendom 

1e brief Johannes 4:19

Volmaakte liefde laat alle angst verdwijnen.

Wij leven in liefde  omdat God ons eerst heeft liefgehad

 

Islam 

(Koran, Soera 5:54) 

God komt met mensen die God lief heeft en die God lief hebben. Dit is de gunst van God, 

God geeft aan wie God wil en is vol begrip en weet alle

 

Soefisme

Raga, pagina 110 

Uw Licht heeft de duistere vertrekken van mijn denken verlicht. Uw liefde is geworteld in de diepten van mijn hart. Uw ogen zijn het Licht van de Ziel. Uw macht is werkzaam achter  mijn daden. 

Alleen in Uw vrede vindt mijn lichaam rust. Achter elk van mijn  drijfveren staat Uw wil. 

Uw stem is te horen in elk van mijn woorden. 

Wat er zich in mij afspeelt is de belichaming van Uw beeld. Mijn lichaam is niet anders dan een dekmantel van Uw ziel. Waarlijk mijn leven is Uw adem en mijn zelf Uw eigen wezen.

 

 


Geluidsopnamen van diensten zijn naderhand via een besloten youtube-link beschikbaar. Je kunt ze per mail aanvragen via wakil.ap78@gmail.com. Daarvoor wordt een donatie gevraagd van 2 euro. Je ontvangt de link zodra het bedrag is overgemaakt op bankrekening: NL47INGB000951328 ten name van Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag met vermelding van de datum van de gewenste Eredienst.