altaar

Universele Eredienst

 

Iedereen is van harte welkom bij deze diensten. Ze vinden elke zondag plaats, behalve in vakantietijd, (zie Agenda) om 11.00 uur in het Soeficentrum.

Voor geïnteresseerden zal er de eerste zondag van de maand om 10.30 uur in de voorkamer van het centrum de Confraternity plaats vinden. Dit is een contemplatieve bijeenkomst waarbij een aantal soefi-gebeden worden gereciteerd (in het Engels).


De gedachte achter het Universeel Soefisme is dat alle godsdiensten uit één en dezelfde goddelijke bron voortkomen. Volgens Inayat Khan heeft God vele benamingen en beleeft elk mens God op zijn eigen manier. God moet je volgens hem niet buiten jezelf zoeken, maar binnen in jezelf. 


De teksten die op zondag 21 april gelezen worden in de Universele Eredienst door Alim Reijers met het thema: Er is één Meester.

 

Hindoeïsme 

De Allerhoogste zei: Hoewel Ik ongeboren ben en Mijn  bovenzinnelijk lichaam nooit vergaat en hoewel Ik de Heer van alle  geboren wezens ben, verschijn Ik in ieder tijdvak in Mijn  oorspronkelijke bovenzinnelijke gedaante. 

Waar en wanneer ook maar de dienst van God in verval raakt, en  goddeloosheid de overhand neemt, daar en te dien tijde daal Ik  Zelf neer. 

 

Boeddhisme 

En Boeddha zei: geloof niet iets omdat een autoriteit, een docent of  iemand die ouder is het zegt. Geloof alleen iets nadat je het voor jezelf  hebt uitgetest en op die manier hebt ontdekt, dat het zowel voor jou  blijkt te werken alsook dat het ten goede komt aan alles en iedereen. Accepteer het dan en leef er dan ook naar.  

 

Zoroastrisme 

Zoals gij in het verleden ons wijsheid deed geworden door de  mond uwer profeten, schenk ons thans die wijsheid door uw  onmiddellijke aanwezigheid.  

 

Jodendom 

De HEER zei: “Wie heeft de mens een mond gegeven? Wie maakt  iemand stom of doof, ziende of blind? Wie anders dan ik de HEER?  Ga nu, ik zal bij je zijn als je moet spreken en je de woorden in de  mond leggen.”  

 

Christendom 

En Jezus zei: “Wanneer jullie een wolk zien opkomen in het  westen, zeggen jullie meteen dat er regen op komst is, en dat is  ook zo. En wanneer jullie merken dat de wind uit het zuiden komt,  zeggen jullie dat er hitte op komst is, en dat is ook zo. De aanblik  van de aarde en de hemel kunnen jullie duiden, hoe kan het dan  dat jullie deze tijd niet kunnen duiden? Waarom bepalen jullie niet  uit jezelf wat juist is?  

En Jezus zei: “Ik spreek niet namens mezelf als ik tegen jullie  spreek, maar de Vader die in mij blijft, doet zijn werk door mij”. 

 

Islam 

Dezelfde religie heeft Hij gevestigd voor jullie die Hij ook aan  Noach gegeven heeft; die Wij door inspiratie aan u gezonden  hebben en die Wij gegeven hebben aan Abraham, Mozes en Jezus:  namelijk dat jullie standvastig moeten blijven in religie en daarin  geen verdeeldheid moeten maken.  

 

Gayan, Vadan, Nirtan

Er is één Wezen achter vele wezens verborgen, er is één  Persoonlijkheid die door alle persoonlijkheden schijnt.  Het leven zelf wordt de heilige schrift voor de ontvlamde ziel. God spreekt tot de profeet in Zijn goddelijke taal, de profeet  vertolkt die in de taal van de mensen. 

 


Geluidsopnamen van diensten zijn naderhand via een besloten youtube-link beschikbaar. Je kunt ze per mail aanvragen via wakil.ap78@gmail.com. Daarvoor wordt een donatie gevraagd van 2 euro. Je ontvangt de link zodra het bedrag is overgemaakt op bankrekening: NL47INGB000951328 ten name van Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag met vermelding van de datum van de gewenste Eredienst.