header

Soefi Beweging Nederland

Soeficentrum Arnhem

1921 - 1923: Hazrat Inayat Khan in Arnhem

Een belangwekkende boodschap dringt door tot Arnhem.  Je zou denken dat een oosters uitziend persoon met een zwarte baard in 1921 toch wel het eerst zou opvallen in het station van Arnhem. Toch had de man die hem in de schemer op het perron stond op te wachten, hem kennelijk over het hoofd gezien. Gelukkig was Hazrat Inayat Khan een 'ziener'. Hij sprak als eerste hém tussen andere wachtenden aan: 'Baron Van Tuyll?' Het was de jonge baron H. van Tuyll van Serooskerken, die in Arnhem woonde. Hij nam de gast mee naar zijn villa aan de Velperweg 37.

 

HIK in Arnhem

Van dat eerste bezoek van Hazrat Inayat Khan aan Arnhem weten we niet veel af (het was in januari 1921). Des te meer van het tweede in september van dat jaar. De Arnhemsche Courant berichtte op 8 september uitvoerig over twee goedbezochte lezingen in de Vrijmetselaarsloge aan de Rijnstraat 42 (nu 'Theater aan de Rijn'). De onderwerpen waren 'De dans van de ziel' en 'De roes van het leven' en de inleiding werd verzorgd door mevrouw Tony de Ridder, de bekende schrijfster uit Oosterbeek.

 

Had Hazrat Inayat Khan een voorkeur voor Arnhem? In 1922 kwam hij terug (het moet 15-16 april zijn geweest; het is bekend dat Hazrat Inayat Khan van 1 tot 17 april van dat jaar in Nederland verbleef en het waren de laatste paar dagen van zijn bezoek aan ons land).

Een korte herhaling van Inayat Khans bezoek aan Arnhem (en aan Nijmegen een dag later) vond plaats op 15 januari 1923. Ditmaal was hij te gast bij mevrouw Leembruggen, in wier handschrift de lezing, die heette: 'Het Woord dat verloren ging', kompleet is overgeleverd.


Al die keren kwam Hazrat Inayat Khan in Arnhem de Soefi-Boodschap brengen. En dit in een reeds rijk voorzien geestelijk landschap van religieuze en levensbeschouwelijke richtingen. Er waren onder meer diverse r.k. parochies, protestantse kerken, een joodse synagoge, een vrijmetselaars loge en een theosofische vereniging.

 

HIK in Arnhem2

Wat had de 'Soefi-Boodschap' voor Arnhem toe te voegen? Het bezoek van Inayat Khan bracht de universele gedachte dat je je leven en overtuigingen niet hoeft te veranderen, slechts te verdiepen, en dat dat voor allen, in geestelijke vrijheid, geldt: leven vanuit je hart, vanuit dezelfde geestelijke bron.



We kunnen gelukkig zeggen dat de komst van Hazrat Inayat Khan vrucht gedragen heeft. In zijn 'Biography' geeft hij zelf aan, dat hij voor het verspreiden van de 'Soefi-boodschap' in Nederland snel vier bruggenhoofden wist te slaan: Den Haag, Amsterdam, Haarlem en Arnhem.