header

Soefi Beweging Nederland

Ritme, toon, gezondheid

“Ziekte is een disharmonie – een fysieke of psychische disharmonie – het ene heeft invloed op het andere. Wat veroorzaakt disharmonie? Gebrek aan toon en ritme.”

vetp2Onze toon is onze adem, de energie die door ons hele lichaam heen gaat. Ritme is onze hartslag. Het geheim van gezondheid is om ons door de schokken van het leven zogezegd niet van de wijs te laten brengen. Daarbij weerspiegelt het lichaam zijn conditie op de psyche, en weerspiegelt de psyche haar harmonie of disharmonie op het lichaam.

“Zorg hebben voor je gezondheid is het meest religieuze dat er is, omdat gezondheid van lichaam en geest je in staat stelt God en je medemensen te dienen. Je moet denken: ‘Ik kom uit een volmaakte bron en heb een volmaakt doel voor ogen. Het licht van het volmaakte Wezen is ontstoken in mijn ziel. Ik leef, beweeg en heb mijn wezen in God. En niets ter wereld, in heden of verleden, heeft de macht mij te raken als ik boven alles uitrijs.’ Deze gedachte zal je doen uitstijgen boven invloeden van disharmonie en verstoring en je brengen tot het genieten van de grootste zegen in het leven, en dat is gezondheid.” Ook genezing hangt volgens Inayat Khan vooral af van de kracht van deze overtuiging.

“Mystici hebben aangetoond dat ze niet alleen de macht hebben om te genezen, maar dat zelfs de dood voor hen staat als een gehoorzame dienaar. De dood is voor hen niet een agent die arresteert en je meeneemt als de tijd gekomen is; de dood is voor hen een kruier die op reis voor hen de bagage draagt.”

Achtergrond is dat onze ziel in dit leven op doorreis is, en deel uitmaakt van een groter geheel. “Het Absolute leven, waaruit alles is voortgekomen, is een geluidloos, bewegingloos en eeuwig leven. Iedere beweging die van dit geluidloze leven uitgaat, is een trilling”, houdt Inayat Khan ons voor en vergelijkt het universum met een symfonie waarin ieder individu één noot is. “De mens, die het universum in het klein is, dient dezelfde harmonie te laten zien. In zijn pulseren, in zijn hartslag en in zijn vibreren laat hij ritme en toon zien.” Verstoring daarvan ervaren wij als ziekte.

Bron: Soefisme, de religie van het hart, hoofdst 7 (Witteveen / de Caluwé). Inayat Khan: De mysterie van het geluid.

 

Vervolg: Ontleren en ondervinden