header

Soefi Beweging Nederland

Bouwen aan je karakter

“Mens zijn is één ding; een persoon zijn is een ander ding: iemand zijn door de individualiteit te voltooien waarin het doel van je komst op aarde verscholen ligt. Je aard is aangeboren, je karakter wordt gevormd, je persoonlijkheid ontwikkel je.”

bouwsteenVeel uitspraken van Inayat Khan zetten ons met beide voeten op de aarde. Hier moeten wij realiseren wie wij werkelijk zijn. Bij onze geboorte kwam onze psyche uit de sferen van engelen en djinns, verbond zich met ons lichaam en vereenzelvigde zich daar ook sterk mee. De psyche kan scheppen en vernietigen. Geen gedachte gaat ooit verloren. Daarom ben je niet alleen verantwoordelijk voor je daden maar ook voor je gedachten. “Het is geen overdrijving de psyche een wereld te noemen. Het is de wereld die de mens maakt, waarin hij zijn leven in het hiernamaals zal opbouwen, zoals een spin haar web weeft om in te wonen.”

De psyche heeft vijf aspecten: het denkvermogen dat gedachten en beelden schept, het geheugen, de wil, de rede (oordeelsvermogen) en het ego. Inayat Khan noemt dit de oppervlakte van het hart. In de diepte van het hart schijnt het licht van de ziel. De waarde van het geestelijk pad is dat de ziel wordt getraind zich niet door de psyche te laten bezitten maar háár te bezitten en er meester over te worden. Je moet daartoe bouwen aan je karakter en persoonlijkheid, zoals aan een kunstwerk.

“Het leven is een voortdurende strijd. Het eerst noodzakelijke is om voorlopig vrede te sluiten met de uiterlijke wereld, teneinde je voor te bereiden op de oorlog die binnen in je uitgevochten moet worden.” Door oefeningen kun je meesterschap over jezelf bereiken. Dat is niet een kwestie van dwang of geweld. Kenmerkend voor het universeel soefisme is mildheid en evenwicht. Ieder volgt naar vermogen, in vrijheid, het eigen pad. Inayat Khan: “Hoe kan bewustzijn worden bereikt? Eerst moet de mens zichzelf analyseren en uitvinden waaruit hij is samengesteld. Uit geest en materie. Uit het mineralenrijk, het plantenrijk en het dierenrijk, de djinn en de engel. Het is zijn werk dit alles in evenwicht te brengen.“

Bron: Soefisme, de religie van het hart, hoofdst 5 en 11 (Witteveen / de Caluwé). Inayat Khan, Nirtan 303

 

Vervolg: Samenleven