header

Pagina overzicht

Soefi Centrum Hilversum

Het adres is: Oude-Enghweg 19 te Hilversum in gebouw ‘De Vereniging’ tegenover het raadhuis.

Er zijn een aantal parkeerplaatsen gereserveerd voor ons gebouw. Komt u per trein, dan is het vanaf Hilversum Centraal nog ca. 10 minuten lopen. Uit het station neemt u de eerste weg rechts: Koninginneweg. Deze loopt u alsmaar rechtdoor totdat u linksaf een bordje met Oude Enghweg ziet. Dan is het nog een klein stukje. Het raadhuis ziet u aan uw rechterhand liggen, na de kruising vindt u rechts nummer 19.

Coördinatie: Ganesh van der Veer    035 5312130 (webpagina beheerder)                                     facebook

 

Omdat wij dit jaar extra glans willen geven, gaan we nog een keer een reeks open avonden aanbieden.

Van het afgelopen jaar staat ons 80-jarig jubileum ons nog vers in het geheugen. Die avond heb ik aangekondigd dat er verschillende extra open avonden zullen worden georganiseerd, omdat het hele jaar nog steeds een beetje feestelijk voelt.

Soeficentrum Hilversum nodigt u graag uit voor de volgende open avond op 28 februari, vanaf 20.00u Als u wilt komen, dan is even aanmelden bij mij nodig. Wij zitten niet in de bekende zaal, maar op een privélocatie. Als u zich aanmeldt per mail, stuur ik het adres retour.(famvdveer@ziggo.nl)

Soefisme is het dagelijks leven, het leven vanuit het hart. 

Daarom is het goed om het eigen leven te beschouwen en soms ook om er eens op terug te zien.

Heel leerzaam en interessant kan het zijn als iemand anders een verhaal over zijn eigen leven vertelt. .

Jan Willem Reineke, betrokken bij ons centrum, vertelt in een film over zijn leven.

“Je bent uitgenodigd om naar een film te komen luisteren.

Een film over het leven zoals dit zich voor en door mij heeft ontrold.

In wezen een verhaal met ups en downs, dat verschilt van andere levens, omdat de enscenering en decor anders is.

In mij ontstond de behoefte in te voelen en te luisteren naar wat er zich in mij beweegt.

Dit bracht mij bij diepere oorzaken van mijn handelen en daden.

De inzichten die ik daardoor kreeg waren niet altijd prettig, ze onthulden donkere kanten, maar ik moest ze onder ogen durven zien.

Daarvoor was moed nodig.

 Het komt erop aan alles te leven. 
Als je de vragen leeft 
leef je misschien langzaam maar zeker
zonder het te merken
op een goede dag het antwoord in. (R. M. Rilke)

Het is mogelijk om de film te onderbreken om eventuele vragen te beantwoorden.”

Jan Willem Reineke

Zingen van soefi-liederen met Ellie Meijer

Op woensdagavond, 28 maart, zelfde locatie, staat er een avond zingen gepland. Het is bijna Pasen, het is dan voorjaar. Het thema van die avond zal zijn: Een nieuw begin.

De eerste avond op 31 januari hebben we mogen genieten van een verhaal verteld door Martin van der Graaff:

Twee reizen van Sindbad de Zeeman

In een goed gevulde ruimte hebben we een prachtige avond mogen beleven waarbij de groep ook heel actief meedeed. Onze zeer gewaardeerde dank gaat uit naar ons allemaal, maar in het bijzonder naar Martin, die op zijn geheel eigen en unieke wijze deze avond tot een topavond wist te maken.

Wilt u komen genieten van de aangekondigde avonden, dan zie ik uw aanmelding voor één of beide avonden tegemoet. 

Sindbad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 22 sept '17

Centrum Universeel Soefisme Hilversum (CUSH) 80 jaar jong…
Het feest is geweest...

feest HilversumMet grote vreugde kijken wij terug op een prachtig jubileum, waar we vooral dankbaar zijn voor al diegenen die voor en achter de schermen dit feest hebben mogelijk gemaakt. Het was ook heel fijn om uit diverse richtingen van ons land als in een soort reünie in grote saamhorigheid te voelen wat een akasha is. Het is een uiting van het leven vieren, zoals dat tijdens diensten en bijeenkomsten altijd voelbaar is. Het soefisme helpt ons hier steeds bewust van te zijn om binnen en vooral buiten onze kringen het leven te omarmen, ook al gaat dit niet altijd even gemakkelijk.

Hannah Arendt zegt het zo mooi: "Het unieke van de mens is het vermogen om telkens weer opnieuw te beginnen. Elke keer als een mens een nieuwe weg inslaat of initiatief neemt wordt zij opnieuw geboren. Dit vermogen bepaalt de menselijke vrijheid: wij kunnen altijd, hoe erg het ook tegenzit, het roer omgooien."

Dit getuigt dat we voortkomen en mogen leven vanuit  enorme levenskracht. Een kracht die in mensen zit.  Daardoor voel je het vertrouwen dat je het leven kunt leven met alles wat er op je pad komt.

Dit is de brug die ik wil maken naar het volgende artikel:

Festival van vertrouwen - zaterdag 7 okt '17

Festival vertrouwen kleinFestival vertrouwen2 kleinTegenover wantrouwen staat vertrouwen. Dit lijkt een evenwichtige balans, als u er zo naar kijkt. Helaas is het vertrouwen in de samenleving soms helemaal weg. Dan gaat het over grote gebeurtenissen waar wij, als individu op het eerste gezicht weinig aan kunnen doen. Er zou dan een soort gelatenheid kunnen ontstaan. Dat is zeker te begrijpen als je zelf in een nare situatie beland bent.Maar heel vaak blijkt als je terug kijkt er een gevoel van zelfvertrouwen te komen, als je er weer doorheen bent gegaan en in rustiger vaarwater terecht bent gekomen. Besef dat dit zelfvertrouwen de basis is geweest in het grotere vertrouwen in de mensen om je heen.

Met dit Festival van Vertrouwen wilden we het ‘Vertrouwen in elkaar’ uitdragen en laten zien dat het mogelijk is om thuis, op het werk, in de buurt overal meer lichtheid in ons bestaan te brengen. Sprekers uit verschillende achtergronden hebben ons in bevlogen presentaties meegenomen in hun kijk op dit onderwerp.Eén van hen was Michaël Schouwenaar die namens Soeficentrum Hilversum sprak. Hij had het over onze houding tot wantrouwen, tot onvrede. Soefisme is gericht op leven vanuit het hart. Met een positieve houding ben je beter in staat om geluk zelf te maken; wij creëren zelf ons geluk of ongeluk.Vanuit zelfvertrouwen komt het besef dat we één zijn en met elkaar verbonden. Laten we bijdragen aan een wereld van Liefde, Harmonie en Schoonheid.

Naast Michaël spraken burgemeester Broertjes van Hilversum, Anne de Jong, Boris van der Ham en Philine den Bak vanuit hun visie over vertrouwen.

Bekijk hier de poster.

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Onder het kopje: Geschiedenis van centrum Hilversum is een tekst toegevoegd. Onlangs heeft Myra van Leer haar herinneringen opgeschreven aan centrumleidster Ramana Klaassen.

'De Godsvonk hebben we allemaal in ons' - artikel over soefisme en Hilversums Soeficentrum in de Gooi- en Eemlander 15 juni 2016  - download hier

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wanneer de zon omwolkt is,
bereikt het licht de aarde niet;
evenzo is het met de ziel,
die goddelijk is en vervuld van licht.
Wanneer ze in dichte wolken gehuld is,
ontvangt de mens het licht niet,
dat in de ziel zelf is.
Inayat Khan

 

Als wij in staat zijn mee te voelen,
met een twijgje in dit ene leven,
Dan zijn wij in aanraking met
alle vertakkingen van het Heelal.
Inayat Khan