header

Pagina overzicht

  Soefi Centrum Hilversum

Het adres is: Oude-Enghweg 19 te Hilversum in gebouw ‘De Vereniging’ tegenover het raadhuis. Er zijn een aantal parkeerplaatsen gereserveerd voor ons gebouw.

Komt u per trein, dan is het vanaf Hilversum Centraal nog ca. 10 minuten lopen. Uit het station neemt u de eerste weg rechts: Koninginneweg. Deze loopt u alsmaar rechtdoor totdat u linksaf een bordje met Oude Enghweg ziet. Dan is het nog een klein stukje. Het raadhuis ziet u aan uw rechterhand liggen, na de kruising vindt u rechts nummer 19.

Coördinatie: Ganesh van der Veer    035 5312130 (webpagina beheerder)

facebook

'De Godsvonk hebben we allemaal in ons' - artikel over soefisme en Hilversums Soeficentrum in de Gooi- en Eemlander 15 juni 2016  - download hier

Het concert van Jill op 13 november 2016 was een sprankelend optreden vol verhalen en prachtige teksten verpakt in mooie liederen en virtuoos gitaarspel. Zij wil graag meerdere keren komen optreden in soeficentra. Wij hebben er in ieder geval van genoten en we hopen haar nog eens terug te zien in Hilversum.

 

JillJill is een Nederlandstalige singer-songwriter en brengt muziek  "uit het hart” waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Haar liederen, heerlijke combinaties van poëzie en het luisterlied, nodigen uit om dieper te kijken en te voelen.

Met haar warme, heldere stem brengt ze teksten die niet zo vrijblijvend zijn. Ze zadelt zichzelf en haar publiek op met vragen over het leven, de liefde, de dood, vriendschap en ze gaat ook mystieke verhalen niet uit de weg. Met haar vertellingen neemt ze je moeiteloos mee in haar gevoelswereld die plots ook de jouwe kan zijn! Want Jill zingt niet alleen, maar belichaamt elk woord heel authentiek. Net daarom ráákt ze met haar stem, haar waarden, maar vooral haar pure zijn.

Als ze zingt gebeurt er iets tussen haar en het publiek. “Op de homepagina van haar website staat een quote van Hazrat Inayat Khan: ‘Muziek is de brug tussen de vorm en het vormeloze’. “Ik weet dat ik iets geef aan het publiek, maar ontvang ook veel terug en zeker niet alleen tijdens het applaus”, zegt Jill.

Jills debuut-cd “Het Gevoel” is net in Vlaanderen uitgekomen en werd meteen op de Nekka website (Vlaamse referentie) gepromoot bij de “aanbevolen cd’s”.

Meer informatie kan u nog vinden op www.jill-concerten.be

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wanneer de zon omwolkt is,
bereikt het licht de aarde niet;
evenzo is het met de ziel,
die goddelijk is en vervuld van licht.
Wanneer ze in dichte wolken gehuld is,
ontvangt de mens het licht niet,
dat in de ziel zelf is.
Inayat Khan

 

Als wij in staat zijn mee te voelen,
met een twijgje in dit ene leven,
Dan zijn wij in aanraking met
alle vertakkingen van het Heelal.
Inayat Khan

 

Centrum Universeel Soefisme Hilversum (CUSH)

is 80 jaar jong… (21-9-1937 - 21-9-2017)

Uitnodiging voor vrijdag 22-9-2017

Als bruisend centrum, dat zich nog steeds jong voelt, willen we u uitnodigen om bij onze feestelijke avond aanwezig te zijn.

U bent van harte welkom vanaf 20.00u op Oude Enghweg 19 te Hilversum.

U zult kunnen genieten van muziek, verhalen en poëzie. Binnen het soefisme zijn dit belangrijke elementen in vieringen en bijeenkomsten. Er zullen enkele sprekers zijn die kort nog iets willen zeggen. Daarnaast is er veel gelegenheid tot informeel samenzijn om samen het glas te heffen en elkaar te ontmoeten.

Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt via onderstaand e-mailadres.

Namens het bestuur van CUSH,

Ganesh van der Veer

famvdveer@ziggo.nl

Omdat wij dit jaar extra glans willen geven, gaan we nog een keer een reeks open avonden aanbieden, zoals hieronder in het verslag staan beschreven. Data en nadere invulling volgen.

Verslag van extra open activititeiten van het afgelopen seizoen

Op 22 november kwam Maryam Mildenberg in Hilversum verhalen vertellen.

Op 9 december was er de mogelijkheid om te kalligraferen. Saadi Bitterheeft deze avond verzorgd. Er werd meditatief geschreven met rietpennen en inkt. Het is meestal een heilig woord dat wordt gekalligrafeerd.

Op 9 maart kwam Akbar Helweg een presentatie houden over de Heilige plaatsen van India, waaronder de Dargah van Hazrat Inayat Khan te zien was.
Op 13 april kwam Naqiba Bergefurt een avond verzorgen met muziek en zang, waarbij wij van harte uitgenodigd werden om mee te zingen. Liederen en teksten van Hazrat Inayat Khan, Rumi en Hafiz kwamen aan bod. Zij werd prachtig begeleid op gitaar door Silvan.

Het moet mij even van het hart dat wij enorm dankaar zijn voor deze open activiteiten, die zo prachtig vormgegeven zijn door Maryam en Saadi en Akbar. De verhalen waren van een bijzondere schoonheid, mede omdat zij zo prachtig verteld werden. Tussendoor zongen wij liederen die aansloten bij de verhalen, begeleid door Naqiba Bergefurt.

Saadi heeft een mooie verstilde avond verzorgd onder zijn bezielende en rustige begeleiding. Het was uitermate goed verzorgd door hem. De materialen waren voorhanden en eenieder werd één met het heilige woord Allah. We startten met de alif waarna het gehele woord langzaam werd opgebouwd. tot slot namen we onze eigen creaties mee naar huis met de boodschap om vaak naar dit woord te kijken, te mediteren.

Akbar heeft op zijn eigen onnavolgbare wijze ons meegenomen op zijn reis door India en ons meegevoerd in een sfeer die zo totaal anders is dan hier bij ons. De prachtige tempels, de natuur en vooral ook de devotie van de mensen die hun religie leven in hun dagelijks bestaan. Zijn dia's kregen extra glans door de passende Indiase muziek. Het was ook heel leuk om bekende soefi's te zien, met name bij de dargah van Hazrat Inayat Khan. Een vervolg is al gepland voor het nieuwe seizoen.

Naqiba en Silvan hebben een gevarieerd programma aangeboden met voor elk wat wils. Er kon geluisterd worden naar een prachtige voordracht van Pir Zia, schitterende teksten van Rumi, solozang en sologitaarmuziek. We konden zelf ook meezingen. Eerst kregen we een oefening in stembevrijding waarin een spontane harmonie van klank ontstond. Daarnaast hebben we veel soefiliederen en liederen uit verschillende tradities gezongen. Het is altijd een feest om bij Gerrie, een trouw mureed, ontvangen te worden en daar te kunnen genieten van dit soort avonden, naast de belangstellenden- en de Gathaklassen die hier gehouden worden. Daar zijn we heel dankbaar voor; Ya Shakur.